فهرست مطالب

رای - سال دهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1400)

نشریه رای : مطالعات آرای قضایی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین جواهری محمدی* صفحات 15-35
    رای وحدت رویه شماره 794، در تاریخ 21 مردادماه 1399 ناظر بر بطلان شرط مندرج در قرارداد اعطاء تسهیلات بانکی نسبت به سود مازاد بر مصوبات بانک مرکزی صادر شد که بر اساس آن "... شرط مندرج در قرارداد اعطاء تسهیلات بانکی نسبت به سود مازاد بر مصوبات مذکور باطل است...". متعاقب آن، سوالی درخصوص امکان طرح مجدد پرونده های تسهیلاتی تسویه شده و نیز دعاوی که حکم قطعی درخصوص آن ها صادر شده است به اداره کل حقوقی قوه قضاییه واصل شد. بند "الف" از پاسخ اداره حقوقی، با عنایت به بطلان شروط نرخ سود، نسبت به مازاد، صرف نظر از مختومه شدن یا نشدن پرونده تسهیلاتی در بانک، امکان طرح دعوی ابطال شرط اضافه نرخ سود تسهیلات و استرداد مبلغ اضافی را مجاز و دادگاه ها را مکلف به رسیدگی اعلام می کند، و در بند "ب" با استناد به انصراف رای وحدت رویه از پرونده های تسویه شده و دعاوی که حکم قطعی درخصوص آن صادر شده است، و نیز اقتضا نظم عمومی اقتصادی، دعاوی ناظر به این دو دسته را قابل استماع نمی داند. که تحلیل نظریه، حاکی از آن است که اولا قابلیت جمع بین حکم بند الف و ب نظریه، وجود ندارد و ثانیا نسبت حکم و استدلال مندرج در بند "الف" به بند "ب" نیز از منظر اولویت و حکومت یکی بر دیگری بررسی می گردد. درنهایت به نظر می رسد بتوان گفت کسانی که پیش از صدور رای وحدت رویه، پرونده تسهیلاتی خود را بدون مراجعه به دادگاه تسویه نموده اند و نیز افرادی که دعوایشان مبنی بر ابطال شرط نرخ سود، نسبت به مازاد، با حکم قطعی رد شده است، می توانند در دادگاه برای استرداد وجوه اضافی پرداختی، اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، بانک مرکزی، رای وحدت رویه، نظریه مشورتی، سود بانکی
  • علیرضا رامین موید*، سید محمد مهدی غمامی صفحات 37-45
    احترام به مالکیت خصوصی افراد که از اصول مهم حقوقی بشمار می رود گاهی در تقابل با امور حاکمیتی که جنبه عمومی دارد برمی آید به نحوی که اختلاف به وجود می آید که کدام یک را باید مقدم به حساب آورد؟
    منافع ملی و امنیت عمومی یک کشور یکی از این حوزه های مورد اختلاف است که جزء منافع حیاتی و اساسی محسوب می شود و منافعی هستند که با موجودیت یک دولت در ارتباط هستند.
    در کنار تعبیر امنیت ملی از اصطلاحاتی همچون منافع ملی، منافع حیاتی، ‏ارزش های اساسی یک دولت یا ملت در زمینه‏های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیز استفاده ‏می‏شود که فهم همه آن ها مهم است. شناخت مفهوم و مصادیق امنیت ملی به دلایل متعدد با دشواری زیادی مواجه است. پرونده حاضر که مورد نقد قرار گرفته است در خصوص مالکیت سیم کارت های مخابراتی نمونه ای از اختلاف بین اعمال حاکمیت حکومت و مالکیت خصوصی افراد است که به تقابل این دو می پردازد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، دیتابیس، رجیستر، اصل تناسب
  • محمدامین بزرگمهر* صفحات 47-57
    مطابق بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش، درصورتی که میزان یا جمع آن ها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد، قطعی محسوب می شود. اطلاق این ماده شامل جرایم ناشی از تصادفات رانندگی نیز می باشد و ظاهرا رویه اکثر محاکم قضایی نیز متمایل بر قطعی دانستن آرا با موضوع پرداخت دیه و ارش کمتر از یک دهم دیه کامل است؛ لکن اخیرا برخی محاکم با در نظر داشتن حکم مقرر در ماده 429 قانون آیین دادرسی کیفری، آراء صادره درخصوص این جرایم را حتی به رغم زیر عشر بودن دیات و اروش متعلقه، قابل تجدیدنظرخواهی دانسته اند. در این نوشتار، ضمن بررسی هر یک از دو دیدگاه فوق الذکر در پرتو دادنامه های صادره و تبیین دلایل آن ها، تلاش شده است دیدگاه منطبق با قوانین و مقررات معرفی گردد. باتوجه به نتایج حاصل از این بررسی، اگرچه در وضعیت قانونی فعلی، با توجه به صدور آراء متعارض، موضوع نیازمند رفع اختلاف توسط دیوان عالی کشور و صدور رای وحدت رویه نیز می باشد؛ لکن دیدگاه عدم قطعیت نسبی که در این نوشتار پیشنهاد گردیده است، می تواند در هنگام صدور رای وحدت رویه نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آراء کیفری قطعی، آراء کیفری غیرقطعی، قابلیت تجدیدنظرخواهی، جنبه عمومی جرم، دیات زیر عشر
  • محمدجعفر صادق پور* صفحات 59-73
    هییت عمومی دیوان عالی کشور در پی اختلاف برداشت هایی که محاکم قضایی از ماده (593) قانون مجازات اسلامی داشتند، در تاریخ  02/08/1396 اقدام به صدور رای وحدت رویه نمود. بر اساس این رای، چنانچه صدمه وارده به بینی، بدون آسیب به قسمت های دیگر آن، فقط به شکستگی استخوان منجر شود و این شکستگی بدون ایجاد عیب و نقص اصلاح و جبران شود موجب یک دهم دیه کامل خواهد بود. رای مذکور، علاوه بر این که به جهت عدم جامعیت نتوانسته مشکلات اجرایی محاکم قضایی درخصوص دیه بینی را برطرف سازد، از دو جهت مختلف قابل نقد است؛ نخست این که با نص ماده (593) ناسازگار است و به نوعی ناقض مفاد ماده مذکور است و دیگر این که فاقد پشتوانه شرعی و حتی فقهی است.
    کلیدواژگان: رای وحدت رویه، شکستگی بینی، فساد، بهبود، ماده (593) قانون مجازات اسلامی
  • علیرضا محرابی زاده* صفحات 75-93
    واژه «وجه التزام» عنوانی است که به «مبلغ» ذکرشده در ماده (230) قانون مدنی اشاره دارد. طرفین قرارداد با درج شرط وجه التزام، علاوه بر اعطاء اطمینان خاطر بیشتر به طرف دیگر نسبت به عدم تخلف از قرارداد، تمامی مخاطرات و ریسک های احتمالی آتی ناشی از تخلف از قرارداد اعم از عدم اجرا قرارداد یا تاخیر در اجرا- آن را پوشش داده یا به حداقل می رسانند. رای وحدت رویه شماره (805) دیوان عالی کشور درخصوص «تعیین وجه التزام قراردادی به منظور جبران خسارت تاخیر در ایفاء تعهدات پولی» در واپسین روزهای سال 1399 به تصویب هییت عمومی دیوان رسید و بلافاصله محل توجه حقوق دانان و قضات دادگستری قرار گرفت. نوشتار حاضر هم زمان به نقد و بررسی «متن» و «فرامتن» این رای وحدت رویه پرداخته و در نهایت چنین جمع بندی نموده است که رای مذکور از جهت تمسک به اطلاق ماده (230) قانون مدنی فاقد اشکال بوده است؛ لکن استناد به ذیل ماده (522) قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 در تمام فروض مورد بررسی، خالی از اشکال نیست. همچنین در نقد و بررسی فرامتنی، به اهم نکات درخصوص آثار و تبعات رای وحدت رویه (805) اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تعهدات پولی، خسارت قراردادی، کاهش ارزش پول، نرخ تورم، وجه التزام
  • سیدمحمدمهدی موسوی عبدل ابادی* صفحات 95-112
    وفق ماده 106 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هرگاه شاکی ظرف مدت یک سال از تاریخ آگاهی از وقوع جرم اقدام به طرح شکایت کیفری ننماید حق شکایت کیفری وی ساقط می گردد، مقرره قانونی مزبور در حقوق کیفری اصطلاحا مرور زمان شکایت کیفری نامیده می شود. مرور زمان ازجمله مواردی است که در صورت حصول شرایط قانونی آن مقام تحقیق امکان رسیدگی به بزه ارتکابی را ندارد و فارغ از صحت موضوع مطروحه و بدون ورود به ماهیت شکایت، باید حسب شق (ث) ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری قرار موقوفی تعقیب متهم یا متهمین را صادر نماید. یکی از ارکان مرور زمان شکایت کیفری قابل گذشت بودن بزه ارتکابی می باشد که امروزه با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری و تبدیل بسیاری از جرایم غیرقابل گذشت به قابل گذشت اختلافاتی را در این خصوص پدید آورده است. حال باید بررسی نمود که تحولات قانون کاهش مجازات حبس تعزیری چه اثری بر مرور زمان شکایت کیفری دارد؟ طبیعتا تفسیر به نفع متهم و عطف به ماسبق شدن قوانین شکلی کیفری موضوع مواد 10 و 11 قانون مجازات اسلامی مصوب1392 اقتضا می نماید شکایاتی که پس از تصویب قانون یادشده به محاکم دادگستری ارجاع می شود و تاریخ بزه مقدم بر تصویب قانون مذکور می باشد و مضافا سابق بر آن بزهی غیرقابل گذشت بوده و سپس با اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی قابل گذشت گردیده اند درصورت حصول شروط ماده 106 قانون مجازات اسلامی مشمول مرور زمان شکایت کیفری گردند. در همین راستا با بررسی دادنامه صادره از شعبه چهارم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 14 تهران به بیان ادله و مبانی مورد استناد رای صادره و تطبیق آن با موضوع مورد بحث خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مرور زمان شکایت، قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، جرائم قابل گذشت، قرار موقوفی تعقیب
  • امیررضا قانع* صفحات 113-125
    امروزه با ملاحظه پرونده های مطروحه در نزد محاکم، بعضا مشاهده می گردد که فی مابین قضات محترم در موارد رسیدگی به بزه موصوف در ماده 617 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب سال 1375، تحت عنوان «تظاهر و قدرت نمایی با سلاح سرد»، اختلاف عقیده وجود داشته و دو نظر موجود است. عده ای بر این باورند که بزه تظاهر و قدرت نمایی با سلاح سرد ذکرشده در ماده 617 قانون مزبور، صرفا در مواردی قابل تحقق است که هدف مرتکب به انجام فعل بعد از آن تحقق نیابد، در مقابل نیز گروهی معتقدند که، بزه مذکور در ماده 617 قانون فوق، به نحو اطلاق تعیین گردیده و قید و استثنایی از سوی قانون گذار درخصوص ارتکاب این فعل بیان نشده است، لذا موفقیت و یا عدم موفقیت فرد مرتکب در ارتکاب افعال بعدی، تاثیری در مجازات وی به جهت ارتکاب فعل پیشین نخواهد داشت. با عنایت به موارد ذکرشده در پژوهش حاضر و صرف نظر از صحت استدلال هر یک از قایلین به هر دو عقیده، به نظر می رسد که، قانون گذار در طرح ماده 617 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب سال 1375، به میزان قابل توجهی حفظ نظم و برقراری امنیت را مدنظر قرار داشته است. لذا حسب اطلاق مفاد مطروحه در متن ماده و عدم ذکر قید و استثنایی از سوی قانون گذار، این مهم واقف می آید که بزه مزبور به محض ارتکاب افعال یادشده از سوی مرتکبین محقق می گردد و موفقیت مجرمین در ورود صدمات بعدی به فرد شاکی، تاثیری بر مجازات فرد خاطی درخصوص ارتکاب اعمال پیشین ایشان نخواهد داشت. و صدور قرار منع تعقیب از سوی قضات محترم دادسرا و صدور حکم برایت از سوی قضات محترم دادگاه نیز امری ناصحیح تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: تظاهر، قدرت نمایی، سلاح سرد، اختلاف نظر، حکم برائت
|
  • Pages 15-35
    Uniform judicial precedent No. 794, issued on August 12, 2016, regarding the invalidity of the condition stated in the contract for granting bank facilities in excess of the profits of the Central Bank, according to which "... the condition contained in the contract for granting bank facilities in excess of interest announced by Central Bank is invalid ...". Subsequently, the Legal Department of the Judiciary was asked about the possibility of re-filing the settlement of the facility cases, as well as the cases against which a final verdict has been issued. Paragraph "a" of the Legal Department’s response, considering the invalidity of interest rate conditions in excess of the profits of the Central Bank, regardless of whether the facility file is closed or not, allows the lawsuit of annullment and the oblige the courts to refund the additional amount. And In paragraph (b), with reference to the withdrawal of the Uniform judicial precedent from the resolved cases and the cases in which a final verdict has been issued, as well as the necessity of public economic order, consider these two categories non-audible. The analysis of the theory indicates that, firstly, there is no ability to combine the sentence of paragraph A and B , and secondly, the relationship between the sentence and the argument in paragraph "A" to paragraph "B" is examined from the perspective of priority and rule over each other.  Finally, it seems to be possible to say that those who settled their facility case without going to court before the Uniform judicial precedent, as well as those whose claims for annulment of the interest rate condition in excess of the allowed profits were rejected by a final verdict can file an action to refund the additional amount
    Keywords: Bank Facilities, Central bank, Uniform judicial precedent, Advisory Opinion
  • Pages 37-45
    Respect for the private property of individuals, which is one of the important legal principles, sometimes comes into conflict with matters of governance that have a public aspect, so that there is a dispute over which one should be considered first?
    The national interests and the public security of a country are one of these areas of dispute, which are considered vital and fundamental interests and are interests that are related to the existence of a state.
    In addition to the interpretation of national security, terms such as national interests, vital interests, basic values   of a state or nation in political, economic and social fields are also used, all of which are important to understand. Knowing the concept and examples of national security to There are many reasons for this.
    The present case that has been criticized regarding the ownership of telecommunication SIM cards is an example of the difference between the exercise of government sovereignty and the private ownership of individuals, which deals with the two.
    Keywords: National Security, database, Register, the Principle of Proportionality
  • Pages 47-57
    According to paragraph B of Article 427 of the Code of Criminal Procedure, in crimes requiring Die or Arsh, if the amount them is less than one tenth of the full Die, the verdict is final. The application of this article also includes crimes resulting from traffic accidents, and apparently the practice of most courts is inclined to consider related verdicts final; Recently, however, some courts, considering the provision of Article 429 of the Code of Criminal Procedure, have considered the verdicts issued on these crimes to be appealable. In this article, while examining each of the two above-mentioned approach in the light of the case law and explaining their reasons, an attempt has been made to introduce a view in accordance with the laws and regulations. According to the results of this study, although in the current legal situation, due to the issuance of conflicting rulings, the issue needs to be resolved by the Supreme Court and the issuance of a unanimous ruling; However, the view of relative uncertainty proposed in this paper can also be considered when issuing a unanimous vote.
    Keywords: Enforceable criminal judgment, Appeasable criminal verdicts, Appeasablity, Public aspect of crime, Die less than one tenth
  • Pages 59-73
    Following the misunderstanding and disagreements between courts regarding Article 593 of the IPC, general board of the supreme court, has issued a judgment called in 2/8/1396 according to which, if the injury incurred on the nose leads only to the fracture of the bone without damaging its other parts, and, if it can be cured and recovered without incurring any flaw and defects, it will cause one-tenth of full blood money. This judgment, due to not being a comprehensive judgment, could not solve the practical problems of the law courts. Furthermore, it can be criticized on two important grounds; 1. This judgment is not congruent with the text of the article 593 and negates this article in a way; 2. This judgment does not enjoy the support of any religious or even jurisprudential resources.
    Keywords: Unified precedents judgment, Nose fracture, Annihilation, Cure, Article 593
  • Pages 75-93
    "Penalty" is a term that refers to the word "amount" mentioned in Article (230) of the Civil Code. In addition to giving the other party more reassurance regarding commitment to the contract, the parties to the contract cover all possible risks arising from breach of contract - whether the contract is not performed or its execution is delayed. The Supreme Court's uniform judicial precedent No. (805) on "Determining the penalty clause in Monetary Obligations" was approved by the Grand chamber in the last days of 1399 and immediately attracted the attention of lawyers and judges. The present article simultaneously critiques the "text" and "hypertext" of this uniform judicial precedent and finally concludes that the said opinion has no problems in terms of adhering to Article (230) of the Civil Code; However, citing Article (522) of the Code of Civil Procedure, It will not be true of all assumptions. Also in the hypertext review, the most important points about the effects and consequences of the uniform judicial precedent No 805 have been pointed out.
    Keywords: Monetary obligations, Contractual damages, Currency depreciation, Inflation Rate Penalty
  • Seyed Mohammad Mahdi Moosavi Abdol Abadi * Pages 95-112
    According to Article 106 of the Islamic Penal Code adopted in 1392, if the plaintiff does not file a criminal complaint within one year from the date of notification of the crime, his right to file a criminal complaint will be revoked. This rule is called "statute of complaint limitation" in criminal law. Statute of complaint limitation is one of the cases in which if the legal conditions are met, the investigating authority is not able to investigate the crime and regardless of the accuracy of the issue and without entering into the normative aspects as of the complaint, according to Article 13 of the Code of Criminal l Procedure, prosecution should be suspended. One of the pillars of the passage of time in a criminal complaint is the forgivability of the crime, which today, after enactment of the law "Reducing the punishment of imprisonment" and turning many unforgivable crimes into forgivable, has created differences in this regard. Now, it should be examined what are effects cause from the law on reducing the punishment of imprisonment on the statute of complaint limitation? Naturally, the interpretation in favor of the accused and retrospectivity of the laws of procedural criminal laws subject to Articles 10 and 11 of the Islamic Penal Code adopted in 1392 requires complaints that are referred to the courts after the law is passed and the date of the crime precedes the law be considered unforgivable and subject to the rule of statute of complaint limitation? In this regard, by reviewing the lawsuit issued by the Fourth Branch of the Public and Revolutionary Prosecutor's Office of the 14th District of Tehran, we will state the reasons and principles cited in the ruling and apply it to the subject under discussion.
    Keywords: Statute of Complaint Limitation, Reducing the Punishment of Imprisonment Code, Forgivable crimes, nolle prosequi
  • Pages 113-125
    Considering the cases before the courts, it is sometimes observed that there is a disagreement regarding the crime of demonstration and displaying a cold weapon; There are two different approach in this regard. Some believe that the abovementioned crime can be committed only in cases where the main purpose of the perpetrator is not achieved after that, while some believe that the crime In Article 617 of Islamic Penal Code, has been determined in an absolute manner and no exception is stated by the legislator in this regard, therefore the success or failure of the perpetrator in committing subsequent acts will not affect his punishment for committing the previous act. Considering the cases mentioned in this article and regardless of the correctness of the argument of regarding both opinions, it seems that the legislator in the draft of Article 617 of the Islamic Penal Code approved in 1375, significantly preserved public order and security have been considered. Therefore, according to the provisions of the article and the absence of exceptions by the legislator, it is important to realize that the offense is committed as soon as the perpetrators commit the above acts and the success of the perpetrators in inflicting further injuries on the plaintiff, will not affect the punishment of the offender for committing his previous acts. Consequently it can be said the orders issued by prosecutor and court is also considered incorrect.
    Keywords: Demonstration, Violence, Cold Weapon, Disagreement, Acquittal judgments